JOMRIA.COM

JOMRIA

KEBAIKAN BERBELANJA SECARA BERHEMAH


Tidak lama lagi perayaan Hari Raya Aidilfitri akan menjelang. Tiba musim perayaan ini, isu-isu yang berkaitan dengan amalan berbelanja dengan cara berhemah kerap menjadi bahan perbincangan. Semasa musim perayaan, ramai yang cenderung untuk berbelanja melebihi kemampuan yang ada. Sikap berbelanja melebihi pendapatan ini patut dihindarkan. Persoalannya mengapakah kita perlu berbelanja dengan berhemah? Terdapat beberapa kebaikan jika berbelanja secara berhemah.
MENJIMATKAN WANG
Antara kepentingan berbelanja secara berhemah adalah kita akan dapat menjimatkan wang. Sewajarnya sebelum hari perayaan kita perlu membuat perancangan secara teliti sebelum berbelanja. Selain itu, kita hendaklah berjimat cermat dengan berbelanja mengikut kemampuan dan hanya membeli barangan yang perlu sahaja. Melalui cara ini, wang yang dapat kita jimatkan ketika berbelanja itu boleh digunakan untuk perbelanjaan yang lain.

MENGELAKKAN PEMBAZIRAN

Selain itu, jika kita berbelanja secara berhemah, kita akan dapat mengelakkan daripada perbuatan membazir. Perbuatan membazir ini merupakan perbuatan yang akan merugikan diri kita sendiri. Sebelum berbelanja perlulah kita meneliti keperluan yang penting sahaja untuk dibeli. Sebagai contoh, jika kita membeli barang makanan, pastikan makanan yang kita masak tidak berlebihan. Begitu juga dengan perabot rumah. Belilah perabot yang benar-benar penting sahaja.
DAPAT MENYIMPAN WANG LEBIHAN
Berbelanja secara berhemah juga akan membolehkan kita menyimpan wang lebihan pendapatan untuk kebaikan keluarga. Selain itu, sebagai ibu bapa juga kita  boleh menyimpan wang tersebut ke dalam tabung kecemasan atau  ke dalam tabung pendidikan anak-anak. Di sini, peranan ibu bapa penting untuk menasihati anak-anak supaya mengamalkan sikap menabung sejak kecil lagi.
BEBAS DARI BEBANAN HUTANG
Di samping itu, sikap berbelanja secara berhemah juga membolehkan kita terhindar daripada bebanan hutang yang banyak. Jika banyak hutang, hidup kita pasti tidak tenteram. Pihak bank akan menelefon kita untuk meminta hutang jika kita gagal membayar hutang. Seterusnya, kehidupan dalam keluarga juga pastinya tidak harmoni kerana sering berlaku pergaduhan kerana masalah bebanan hutang dan kewangan.
MEMUPUK NILAI-NILAI MURNI
Amalan berbelanja secara berhemah juga dapat memupuk nilai-nilai murni dalam kehidupan seharian. Amalan nilai-niial murni ini boleh dipupuk secara langsung dan secara tidak langsung. Contohnya, amalan nilai murni secara langsung ialah amalan berjimat cermat dan rasional dalam berbelanja. Manakala amalan nilai murni yang dapat dipupuk secara tidak langsung ialah amalan bertanggungjawab dan berfikiran positif.

No comments:

Post a Comment