POISON DART’ KATAK PALING BERACUN DI DUNIA

Cuba bunyikan perkataan ni.. Kroookkkk... kroookkkk.. kroookkk...
Ha2.. Sebiji bunyi macam katak.. seperti bunyi ‘Poison Dart Frog’. Ya.. katak yang paling beracun di dunia.. Poison Dart Frog adalah katak yang sangat kecil.. ini lah katak yang bertubuh kecil jika dibandingkan dengan katak yang lain.. Bukan sahaja bertubuh kecil tetapi mempunyai kulit yang berwarna-warni.. katak cute..
katak-poison-dart
Namun begitu janganlah tergoda dengan kecantikan pada kulit ‘Poison Dart Frog ni.. sebabnya fungsi warna cerah pada kulit katak ini untuk memberitahu pemangsa bahawa haiwan ini sangat beracun.. ok.. oleh itu, janganlah cuba-cuba pegang katak ni.. takut terus mampus nanti..
Racun katak ini terletak pada bahagian kulitnya yang cantik tersebut.. dan katak ni banyak terdapat di benua Amerika Selatan..
Sebab itu lah masyarakat Indian Amerika Selatan menggunakan racun katak ini untuk berburu. Racunnya diletakkan pada hujung panah.. fuhh.. paling ngeri nak dengar adalah katak jenis ‘golden dart’  berukuran 5 cm mampu membunuh 10 orang manusia dewasa atau bersamaan 20000 ekor tikus... itulah kelebihan katak kecil ni..
POISON DART’ KATAK PALING BERACUN DI DUNIA Rating: 4.5 Diposkan Oleh: Jomria Network
Blogger Widget